De versoepelingen van de laatste persconferentie

Al twee jaar is de wereld in de greep van het coronavirus. Ieder land pakt dit probleem op een andere manier aan. Daardoor kun je snel het overzicht verliezen over alle regels en versoepelingen die per land gelden. Ook in het eigen land kan het heel onduidelijk zijn. Veel regels zijn gekomen en veel regels zijn weer afgeschaft. Ook zijn er veel verschuivingen in de toegestane hoeveelheid personen per gebouw, de openingstijden van bepaalde voorzieningen en waar wel of geen toegangsbewijs voor nodig is. Daarom som ik hier de belangrijkste versoepelingen van de laatste persconferentie op een rijtje. 

Corona testen

Een negatieve corona test is vanaf 25 februari niet meer nodig om ergens naar binnen te komen, behalve bij binnenlocaties waar meer dan 500 mensen samenkomen zonder een vaste zitplaats. Ook bij grote evenementen, zoals een feest in een nachtclub of een obstacle run, is een negatieve test nodig. Daarbij maakt het niet uit of je wel of niet bent gevaccineerd. 

Mondmaskers

De mondkapjesplicht vervalt ook vanaf 25 januari. Er zijn nog wel uitzonderingen waar een mondmasker nog wel nodig is. Dit is bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, bij grote evenementen op een binnenlocatie waar meer dan 500 mensen samenkomen en op een vliegveld. 

Aantal bezoekers thuis

Tot de laatste persconferentie gold het advies om maximaal 4 gasten thuis te ontvangen. Vanaf 18 februari 2022 mag je zoveel mensen thuis uitnodigen als je zelf wilt. Hierdoor vervalt ook deze maatregel en kunnen we weer een beetje ademhalen.