Hoe karate Nijmegen en Nepal met elkaar verbindt
‘Karate ni sente nashi’ is een Japanse uitspraak over de karatesport. Vrij vertaald betekent het letterlijk: ‘in karate bestaat geen geen eerste aanval’. Een andere zegswijze uit het karate: ‘een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht.’ In veel films zien we de karatesport neergezet worden als een soort kooigevecht met rake klappen. Dit staat wel heel erg van de waarheid af. in de praktijk is het vooral een bewegingssport die gaat om zelfdiscipline. Fysiek geweld wordt niet aangemoedigd. Daarom heeft de sport ook zoveel liefhebbers van over de hele wereld: Zo verbindt karate Nijmegen met Nepal, en Tokyo met Toronto.
Leer karate op basis van verschillende pijlers
Binnen de karateschool, de zogenaamde dojo, leer je als karateka namelijk veel meer dan alleen het uitdelen van een slag of stoot (als vorm van zelfverdediging!). Wanneer je traint op traditioneel Goju-Ryu karate, leer je een stijl van karate aan die is gebaseerd op een aantal pijlers. Respect voor jezelf en voor anderen is een belangrijke pijler van deze vorm van karate, maar bijvoorbeeld ook dapperheid en het trainen van lichaam en geest. Dagelijks trainen (alleen door training kun je beter worden) en nooit opgeven zijn andere pijlers.
Karate als een way of life
Wie zijn best doet bij het karate kan daarvoor beloond worden. Karate is veel veel karateka’s meer dan alleen een sport of een spelletje: voor velen is het een way of life. Wat je leert binnen de dojo kun je ook toepassen daarbuiten: bijvoorbeeld hoe jij jezelf na een tegenslag het beste kunt concentreren op je taak, hoe je het beste kalm kunt blijven onder spanning, maar ook hoe je de discipline kunt opbrengen om te blijven trainen, om te blijven werken. Eén ding wat je in de dojo leert mag je echter buiten de dojo nooit doen: een slag uitdelen. Want in het karate bestaat immers geen eerste aanval.